Site vinden doe je bij Sitevinden.be
Image default
Afvalverwerking

5 Manieren om bedrijfsafval te verminderen

Steeds meer bedrijven worden wakker dat ze hun steentje kunnen bijdragen door hun bedrijfsafval te verminderen. Bovendien zijn er verschillende eenvoudige en snelle manieren waarop u veel van uw afval kunt verminderen.

Dus waar wacht u nog op? Hier zijn 5 methoden om bedrijfsafval te verminderen die u zou moeten overwegen.

1. Recycleren en hergebruiken

Hoewel afvalverbrandingsinstallaties nuttig kunnen zijn voor specifieke bedrijfstakken (denk maar aan de verwerking van medisch of dierlijk afval) is in de meeste sectoren een recyclage een betere oplossing.

Als er herbruikbare alternatieven bestaan voor artikelen die uw bedrijf momenteel gebruikt, stap dan gewoon over.

Recycling zou de norm moeten zijn in bedrijven van elke omvang. Het is niet alleen goed voor het milieu, het kan uw bedrijf ook geld besparen.

Als er recyclingbakken of afvalcontainers op de werkplek staan, zorg er dan voor dat werknemers ze correct gebruiken. Een sensibiliseringscampagne is hiervoor aangeraden. Op deze manier zorgt u ervoor dat afval op de juiste plaats belandt. 

2. Analyseer de werkplek

Kijk rond in uw kantoor of bedrijf en evalueer de toeleveringsketen van artikelen die uiteindelijk afval worden om manieren te vinden om uw bedrijfsafval te verminderen. Dat kan betekenen dat u overschakelt op composteerbare producten of dat u machines vervangt die te veel materiaalafval genereren.

Evalueer ook hoe vol de recyclingcontainers zijn voordat ze worden opgehaald, zodat u mogelijk de frequentie van het ophalen kunt verlagen.

Het belangrijkste is dat u elk detail van uw activiteiten doorlicht om na te gaan hoe u uw bedrijfsafval kunt verminderen. Uw bedrijf kan dan aanzienlijk besparen.

3. Werk papierloos

De meeste bedrijven hebben al de keuze gemaakt om papierloos te werken. Als uw bedrijf dat nog niet heeft gedaan, moet u dit zeker en vaste overwegen.

Overschakelen op een digitale cloud-gebaseerde oplossing voor de gegevens en communicatie van uw bedrijf vermindert niet alleen drastisch de papierverspilling. Het is ook zakelijk zinvol. Immers, wanneer alle informatie die bevoegde gebruikers nodig hebben in de cloud staat, zoals facturen, verkooprapporten en marktanalyserapporten, is deze altijd en overal toegankelijk, waardoor de efficiëntie en productie worden versneld. Daarnaast heeft u automatisch een backup in geval van nood (zoals een brand in het bedrijfsgebouw).

4. Vermijd drank in kleine flesjes

Stop gewoon met het verstrekken van water in kleine flessen op uw werkplek. Dit kunt u onmiddellijk doen. Schakel in plaats daarvan op een grote waterdispenser met ecologische bekers, of nog beter: gefilterd kraanwater.

Plastic is een van de grootste veroorzakers van het milieuafvalprobleem en plastic flessen zijn een van de meest gebruikte onnodige plastics. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, kan de hoeveelheid aardolie die gebruikt wordt om plastic flessen te maken elk jaar een miljoen auto’s van brandstof voorzien.

5. Verminder uw verpakking

Wist u dat een derde van het afval in de ontwikkelde landen uitsluitend afkomstig is van verpakkingen?

Het evalueren van de verpakking die u gebruikt zou een van de primaire elementen van het auditproces moeten zijn.

U kunt bijvoorbeeld verpakkingen voor eenmalig gebruik elimineren of overschakelen op verpakkingen die gerecycled zijn en kunnen worden. Simpelweg het volume verkleiner door de vorm van het verpakkingsmateriaal te wijzigen zal ook een mooie besparing opleveren.