Site vinden doe je bij Sitevinden.be
Image default
Woningen

Bouwafval tips

Wie renoveert moet waarschijnlijk vroeg of laat een of meerdere kamers slopen. Hierdoor ontstaat er flink wat afval. Wat je met dit bouwafval best doet, lees je hieronder. 

Tips voor de verwerking van bouwafval

Opgelet met asbest

We willen je eerst en vooral waarschuwen voor asbest. Asbest is een stof die vroeger in veel bouwmaterialen werd gebruikt, maar tegenwoordig verboden is. Het bestaat uit miniscuul kleine vezeltjes die in de lucht kunnen terechtkomen. Wanneer je ze inademt, komen ze in je longen terecht waar ze zich vastzetten. Daar veroorzaken ze vele jaren later kankers en andere aandoeningen. Asbest inademen kan dus fataal zijn.

Daarom moet je extra voorzichtig zijn met bouwafval dat asbest bevat. Gebruik hiervoor de nodige beschermingsmiddelen en stop het afval in een daarvoor voorziene asbestzak. Of nog beter: laat alles verwijderen door een gespecialiseerde firma. Zij kennen de nodige veiligheidsvoorschriften. 

Splits afvalstromen op

Bouwafval is een verzamelterm voor diverse afvalsoorten. Je hebt bijvoorbeeld bakstenen, kalkpleister, tegels, hout, glas, metaal, kunststof… Voor een vlotte verwerking is het belangrijk dat je al deze materialen scheidt in aparte containers voor bouwafval. Dat is bovendien goedkoper dan wanneer je slechts één container huurt voor gemengd bouwafval. Die heeft een hogere verwerkingskost. 

Omdat je moet sorteren, is het vaak makkelijker om niet per kamer te werken, maar per afvalstroom. Start bijvoorbeeld met het verwijderen van de houten plafonds in alle kamers, en doe daarna de tegelvloer. 

Bescherm jezelf

Tijdens het verwijderen van bouwafval uit een woning bestaat er altijd een kans dat je jezelf verwondt doordat er een baksteen op je tenen valt of jezelf snijdt aan een uitstekende nagel. Ga dus steeds voorzichtig te werk en draag beschermende kledij, zoals veiligheidsschoenen, handschoenen, een bouwhelm en een beschermingsbril. 

Werk slim

Bij grote projecten kan je flink wat tijd besparen door slim te werken. In plaats van al het afval naar beneden te dragen, kan je bijvoorbeeld een stortkoker huren. Rij niet zelf naar het containerpark met een aanhangwagen, maar huur een afvalcontainer die de leverancier op het afgesproken moment oppikt. Denk ook goed na over de volgorde van de afbraakwerken. Soms heb je al wat puin verzameld op een plek waar je later nog moet werken. 

Beperk de overlast

Bij sloopwerken ontstaat er veel stof en lawaai. Probeer deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Door stofschermen op te hangen voorkom je dat het stof zich in de rest van het gebouw verspreidt. En door enkel overdag te werken – niet tot een gat in de nacht – houd je ook je buren te vriend. 

Doorverkopen

Wat voor de ene bouwafval is, is voor de andere misschien een leuke aanwinst. Kijk dus eerst even rond of je sommige objecten of materialen kan recupereren en verkopen via een tweedehandssite. Heel wat mensen zijn op zoek naar items zoals oude deuren, radiatoren en schouwmantels. Op deze manier kan je een mooi centje bijverdienen.