Site vinden doe je bij Sitevinden.be
Image default
Woningen

Wat is een kamerthermostaat?

Wat is een kamerthermostaat?

De kamerthermostaat is een veelvoorkomend armatuur in de meeste huizen en helpt het hele jaar door een gelijkmatige temperatuur in huis te behouden. In de winter voorkomen kamerthermostaten (ook wel roomstats genoemd) dat kamers oververhit raken. In de zomermaanden zorgen ze ervoor dat het verwarmingssysteem niet aanslaat tenzij de temperatuur van het huis onder een vooraf ingesteld niveau komt.

 

Hoe werken thermostaten?

Een kamerthermostaat is normaal gesproken een regeleenheid voor een cv-ketel, maar kan tegenwoordig ook elektrische verwarming regelen, zoals infraroodpanelen. Via een draaiknop of een digitaal display op de thermostaat kies je de temperatuur waarop je het huis wilt hebben. De thermostaat bewaakt vervolgens de omgevingstemperatuur van de lucht en geeft de ketel / verwarmingssysteem opdracht om dienovereenkomstig in of uit te schakelen.

Als de temperatuur van de omgevingslucht lager is dan de gevraagde temperatuur die is ingesteld op de kamerthermostaat, zal deze een bericht naar de ketel sturen om aan te steken en warm water naar de radiatoren sturen om het huis te verwarmen. Als de luchttemperatuur te hoog is, stuurt de thermostaat een bericht naar de cv-ketel om uit te schakelen, wat uiteraard moet resulteren in afkoeling van de woning. Het gebruik van een thermostaat zorgt er dus voor dat het huis op een regelmatige temperatuur blijft en dat kamers niet oververhit raken. De thermostaat zorgt ervoor dat de ketel een constante temperatuur in huis houdt, wat resulteert in een efficiënt verwarmingssysteem waarmee u geld bespaart op uw gasrekening.

 

Thermostaten zijn slechts een onderdeel van verwarmingsregelaars

Thermostaten zijn slechts een deel van de verwarming controles van een huis. Ze zijn ontworpen om naadloos samen te werken met andere componenten, waarbij de thermostaat de programmeur opheft om oververhitting te voorkomen. Het is belangrijk dat u uw roomstat niet in de buurt van een radiator met een TRV plaatst, omdat ze elkaar storen – dat betekent dat de verwarming onverwachts aan en uit kan gaan.

 

Moderne intelligente verwarmingsregelingen

Nieuwe intelligente verwarming controles, neemt het idee van de kamerthermostaat veel verder. Ze stellen je in staat om vanaf de andere kant van de wereld de temperatuur van de woning in te stellen via je telefoon, maar houden ook rekening met zaken als direct zonlicht, dat in het verleden de omgevingsluchttemperatuur heeft gemanipuleerd.

 

https://www.installatievakwinkel.nl/verwarming/thermostaten/kamerthermostaten