Site vinden doe je bij Sitevinden.be
Gezondheid

Whey proteïnen, wat zijn dit precies?

Whey is op het moment een populair voedingssupplement dat wordt gebruikt door allerlei sporters. Het maakt niet uit of je sport voor de hobby of dat je serieus traint en veel wedstrijden doet. Voor alle categorieën is whey een nuttig nutriënt. Maar wat is whey nou eigenlijk? En welke voor- en nadelen heeft het?

 

Het begint allemaal bij melk. Dat is opgemaakt uit twee proteïnen: caseïne en wei. In het Engels noemen we dit whey en dit is ook de meest gebruikelijke term in de wereld van voedingssupplementen. In het proces waarbij kaas wordt gemaakt, kan de caseïne van de whey worden gescheiden. Whey is dus een bijproduct bij het maken van kaas. Het is een compleet eiwit wat alle negen essentiële aminozuren bevat.

 

Whey is dus eigenlijk een soort eiwit en waar zijn eiwitten goed voor? Juist, bij de opbouw en het herstel van je spieren voor, tijdens of na het sporten. Zo heeft whey een positief effect op je spiersynthese. Als je sport, of dit nu kracht- of duurtraining is, zullen er beschadigingen optreden aan je spierweefsel. Om de schade te verminderen en ook om het spierherstel te versnellen kan je de hulp inschakelen van whey supplementen. Die helpen je bij het spierbehoud.

 

Als we naar een gemiddeld, volwassen persoon kijken dan heeft deze ongeveer 0,8kg whey per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit betekent dat je als man van 85 kg x 0,8 = 68 gram whey als aanbevolen hoeveelheid per dag kan innemen. Echter is dit de richtlijn van een gemiddeld mens dat niet (veel) aan sport doet, het hangt dus af van de type sport die je uitoefent hoeveel gram je exact nodig hebt. Zo hebben lange afstand lopers baat bij ongeveer 1 tot 1,6kg whey per lichaamsgewicht. Je kan niet van tevoren al zeggen hoeveel een persoon nou exact nodig heeft. Het is vooral een kwestie van uitproberen wat het beste voor jouw lichaam werkt. Maar je kan bijvoorbeeld ook aan een personal trainer vragen wat ongeveer de richtlijnen zijn voor jouw lichaamsbouw en type activiteit.

 

Echt veel nadelen zijn er gelukkig niet bij whey. Het bevat weinig lactose, maar je kan er wel op reageren als je allergisch bent voor melk. Ga dus bij jezelf na hoe erg je allergie is en of het het waard is om eens een whey supplement te proberen. Een overdosis nemen van een product is natuurlijk nooit goed. Bij whey kan een te hoge inname leiden tot onder andere buikpijn, kramp, verminderde eetlust, misselijkheid, vermoeidheid en hoodpijn.