Site vinden doe je bij Sitevinden.be
Image default
Bedrijven

Zelf een oprit aanleggen

Iemand inhuren om een terras aan te leggen kost handenvol geld. Je kan het dus beter zelf doen. Dat is trouwens helemaal niet zo moeilijk. Indien je dit stappenplan volgt, tenminste.

Voordat je start

  • Breng je buren op de hoogte voordat je met de werken start
  • Zorg dat je alle benodigde materiaal hebt om vertragingen te voorkomen
  • Informeer bij je gemeente omtrent de maximale oppervlakte die je mag verharden
  • Vraag hulp aan familie of vrienden, want een oprit aanleggen is zwaar werk

Stap 1: oprit uitgraven

Start met de contouren van de oprit af te bakenen met paaltjes en draad. Daarna kan je beginnen met de graafwerken. Graaf minstens 20 cm diep (+ de dikte van de klinkers) om voldoende stabiliteit te garanderen. Deze graafwerken kan je zelf doen of een kraantje huren. Heb je een aanzienlijke hoeveelheid grond uitgegraven, dan huur je best een afvalcontainer om deze af te voeren. Dat bespaart je heel wat ritjes naar het containerpark. 

Stap 2: stabilisé

Vul de uitgegraven oprit met een laag gestabiliseerd zand (stabilisé in de volksmond). Maak eventueel gebruik van wapeningsnetten om de oprit nog meer te verstevigen. Opgelet: beton mag je niet als onderlaag gebruiken. Dat laat geen water door en kan de tegels/klinkers beschadigen. 

Stap 3: klinkers leggen

Na de stabilisé zijn de klinkers aan de beurt (of een andere verharding voor je oprit, zoals betontegels). Plaats de klinkers mooi op de stabilisé en maak ze zachtjes vast met een rubberen hamer. Zorg dat alles netjes in dezelfde lijn ligt, rekening houdend met een kleine afwatering van je oprit (zo’n 1 à 2%). Klinker kan je inkorten met een haakse slijper. 

Stap 4: invoegen

Tenslotte moet je de klinkers nog invoegen. Gebruik hiervoor breekzand of split met een korrelverdeling 0/1 of 0/2, met een beperkte hoeveelheid fijn materiaal. Veeg het zand met een zachte borstel over je oprit totdat alle voegen gevuld zijn. Verwijder het overtollig zand.