Site vinden doe je bij Sitevinden.be
Image default
Aanbiedingen

Bloedtest corona – hoe test je op coronavirus?

Bloedtest corona – hoe test je op coronavirus?

Er is veel gesproken over de recente uitbraak van het Coronavirus. Aangezien er veel verkeerde informatie en geruchten de ronde doen, is het gemakkelijk om verward te raken. In deze blog willen we alle mythes uit de wereld helpen en u correcte informatie geven. Laten we dus eerst meer weten over het virus.

Wat is het Coronavirus?

Het coronavirus is een grotere familie van virussen die ziekten veroorzaken zoals verkoudheid, ernstig acuut respiratoir syndroom (SARS) en het Midden-Oosten respiratoir syndroom (MERS). Een nieuwe uitbraak van het coronavirus brak in 2019 uit in China.

Enkele andere namen die aan het coronavirus worden toegeschreven zijn severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) en coronavirus disease 2019 (COVID-19).

Het coronavirus treft zowel dieren als mensen. Er kunnen gevallen zijn waarin het virus dieren treft en verandert in een nieuw virus dat mensen treft. Dit zijn meer dodelijke vormen van coronavirus omdat ze kunnen leiden tot longontsteking, die levensbedreigend kan zijn.

De drie meest voorkomende ziekten door het virus zijn:

SARS (severe acute respiratory syndrome) – Het is een dodelijke ademhalingsziekte die in 2002 in China werd ontdekt. Er zijn sinds 2002 geen nieuwe gevallen van dit virus gemeld.

MERS (Middle East respiratory syndrome) – Deze ernstige ademhalingsziekte werd voor het eerst gemeld in Saoedi-Arabië in 2012. Van daaruit verspreidde het zich naar 27 landen, waaronder de VS, waar twee gevallen werden gemeld. Alle gevallen bleken hun bron te hebben op het Arabisch schiereiland.

COVID-19 (coronavirusziekte 2019) – Uitgebroken in de stad Wuhan in 2019, de bron is reizen uit de provincie Hubei. Sindsdien heeft de ziekte zich verspreid naar verschillende landen in de wereld, met enkele gemelde gevallen in de VS. Alle updates met betrekking tot de ziekte worden gevolgd door de Centers for Disease Control (CDC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

De symptomen van het coronavirus treden op wanneer u naar de gebieden hebt gereisd waar het virus is uitgebroken of wanneer u in contact bent geweest met iemand die uit die gebieden komt.

De symptomen van een coronavirusinfectie in het algemeen zijn:

De specifieke symptomen van COVID-19 zijn:

  • Koorts
  • Hoest
  • Kortademigheid

De symptomen van COVID-19 zijn milder dan die van SARS en MERS. Als u niet naar deze gebieden bent gereisd of contact hebt gehad met iemand uit deze gebieden, dan kunnen de symptomen gewoon van een ander virus zijn, zoals griep.

Hoe kunt u zich laten testen op het coronavirus?

Als u denkt dat uw symptomen specifiek zijn voor het coronavirus, kan uw zorgverlener contact opnemen met het CDC of de plaatselijke gezondheidsdiensten voor testinstructies. Er zijn specifieke laboratoria voor het uitvoeren van coronavirustests, dus u kunt naar een van deze laboratoria worden doorverwezen.

Er zijn verschillende soorten coronavirustests die kunnen worden uitgevoerd:

Swab Test – In dit geval wordt een speciaal swab gebruikt om een monster uit uw neus of keel te nemen.

Nasale aspiratie – In dit geval wordt een zoutoplossing in uw neus gespoten en vervolgens wordt met een lichte zuigkracht een monster genomen.

Tracheale aspiratie – In dit geval wordt een dunne buis met een toorts, ook wel bronchoscoop genoemd, in uw mond gebracht om uw longen te bereiken, van waaruit een monster wordt genomen.

Sputumtest – Sputum is dik slijm dat zich ophoopt in de longen en eruit komt bij hoesten. Bij deze test moet u sputum ophoesten in een speciaal bakje of wordt er met een wattenstaafje een monster uit uw neus genomen.

Bloedonderzoek/ bloedtest corona- Bij een bloedtest corona wordt een bloedmonster genomen uit een ader in de arm.