Site vinden doe je bij Sitevinden.be
Auto

Wat je moet weten als je een auto wilt leasen

De laatste jaren maken steeds meer bedrijven en particulieren gebruik van een lease auto. De auto leasemarkt is een snel groeiende markt en er rijden al ruim een half miljoen zakelijke lease auto’s rond in Nederland. Daarbij komt nog een toenemend aantal auto’s die particulier geleast zijn. Overweeg je om een lease auto te nemen, dan moet je wel een stabiel inkomen hebben om er zeker van te zijn dat je de maandelijkse kosten kan betalen voor de gehele periode van het leasecontract. Als je een auto leaset verkrijg je het gebruiksrecht, maar het juridisch eigendom blijft bij de leasemaatschappij.

Leasecontract

Autolease houdt dus in dat je het gebruiksrecht van een voertuig krijgt gedurende een overeengekomen periode en tegen een afgesproken periodieke vergoeding. Doorgaans wordt een auto voor een paar jaar geleast en in het geval van een langere leaseperiode ontvangt de lessee om de paar jaar een nieuw model. De overeenkomst wordt afgesloten met een leasecontract, waarin onder andere zaken als autoverzekering, onderhoud en vervangend vervoer zijn opgenomen. Dit betekent dat deze zaken al in het maandelijks bedrag dat de lessee betaalt zijn opgenomen en je dus naast benzinekosten en parkeerkosten niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Mogelijke ongunstigheden

Zo lijkt een auto leasen erg aantrekkelijk, maar er moet ook rekening gehouden worden met mogelijke nadelen. Je moet bijvoorbeeld van te voren een aantal af te leggen kilometers afspreken, wat moeilijk in te schatten kan zijn, en als je aan het eind van het leasecontract hier overheen bent gegaan moet je behoorlijk bijbetalen. Je moet je bovendien altijd aan de regelingen van de leasemaatschappij houden en de auto is nooit echt jouw eigendom. Bedenk ook goed voor hoe lang je de lease auto nodig hebt, want op de lange termijn kan het kopen van een (tweedehands) auto goedkoper uitvallen

http://www.leaseautocentrale.nl/