Site vinden doe je bij Sitevinden.be
Image default
Aanbiedingen

Welke type werkschoen moet je hebben?

Wat zijn de verschillen tussen s1 s2 en s3 schoenen?

S1, S2 en S3 zijn categorieën van veiligheidsschoenen die voldoen aan de Europese norm EN ISO 20345:2011. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen S1, S2 en S3 werkschoenen:

Bescherming:

 • S1 werkschoenen bieden bescherming tegen schokken en stoten tot 200 Joules en hebben een gesloten hiel, antistatische eigenschappen en energieabsorptie in de hak.
 • S2 werkschoenen bieden dezelfde bescherming als S1, maar hebben ook een waterdichte bovenkant en zijn dus geschikt voor vochtige omstandigheden.
 • S3 werkschoenen bieden dezelfde bescherming als S2, maar hebben ook een antiperforatiezool die de voet beschermt tegen scherpe voorwerpen.

Bovenkant:

 • S1 werkschoenen hebben een bovenkant van leer of andere materialen zoals microvezels.
 • S2 werkschoenen hebben een bovenkant van leer of andere waterdichte materialen zoals geïmpregneerd textiel.
 • S3 werkschoenen hebben een bovenkant van leer of andere materialen, maar hebben ook een waterdichte en ademende voering.

Toepassing:

 • S1 werkschoenen zijn geschikt voor droge omstandigheden, zoals in magazijnen en fabrieken.
 • S2 werkschoenen zijn geschikt voor vochtige omstandigheden, zoals in de bouw en bij werkzaamheden in de buitenlucht.
 • S3 werkschoenen zijn geschikt voor zware omstandigheden, zoals in de bouw en bij werkzaamheden in ruw terrein.

Het is belangrijk om de juiste veiligheidsschoenen te kiezen voor de specifieke werkomgeving en de risico’s die daarmee gepaard gaan.

Welke bouwschoenen draag je op de bouwplaats?

In de meeste landen zijn veiligheidsschoenen verplicht op de bouwplaats. Dit komt omdat bouwplaatsen vaak risicovolle omgevingen zijn waar mensen kunnen struikelen, vallen, blootgesteld worden aan zware objecten en scherpe voorwerpen, en gevaarlijke stoffen. Het dragen van de juiste veiligheidsschoenen kan het risico op verwondingen verminderen.

De specifieke eisen voor veiligheidsschoenen op bouwplaatsen kunnen verschillen per land en per bouwproject, maar over het algemeen moeten de schoenen voldoen aan de Europese norm EN ISO 20345:2011. Dit betekent dat de schoenen ten minste S1, S2 of S3 classificatie moeten hebben.

In sommige gevallen kan het ook nodig zijn dat de schoenen aanvullende bescherming bieden, zoals een metalen neus of antiperforatiezool. Het is daarom belangrijk om te overleggen met de werkgever of opdrachtgever welke veiligheidsschoenen vereist zijn op de specifieke bouwplaats en welke aanvullende eisen er gelden.

Tip: hoe verleng je de levensduur van werkschoenen?

Om de levensduur van werkschoenen te verlengen, is het belangrijk om ze goed te onderhouden en regelmatig schoon te maken. Hier zijn een aantal tips:

 • Reiniging: Maak de schoenen regelmatig schoon met een zachte borstel of een vochtige doek om vuil en stof te verwijderen. Gebruik indien nodig een milde zeepoplossing. Spoel de schoenen goed af en laat ze drogen op kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen.
 • Onderhoud: Behandel de schoenen regelmatig met een onderhoudsproduct, zoals een waterdichtingsmiddel of lederconditioner. Dit helpt het leer soepel te houden en de schoenen te beschermen tegen water en vuil.
 • Opslag: Bewaar de schoenen op een droge, koele plaats en uit de buurt van direct zonlicht of warmtebronnen. Stop de schoenen niet ondersteboven, omdat dit de vorm van de schoenen kan beschadigen.
 • Gebruik: Draag de werkschoenen alleen tijdens het werk en vermijd het dragen van de schoenen in de vrije tijd, omdat dit de levensduur van de schoenen kan verminderen.
 • Vervanging: Vervang de werkschoenen op tijd, voordat ze versleten zijn en hun beschermende eigenschappen verliezen. Het is aan te raden om de schoenen minstens één keer per jaar te vervangen, afhankelijk van het gebruik en de slijtage.

Door deze tips op te volgen, kun je de levensduur van werkschoenen verlengen en de beschermende eigenschappen behouden.

https://nijhofsafety.nl/